Έκδοση Ευρωπαϊκής Κάρτας Υγείας
Η έκδοση Ευρωπαϊκής Κάρτας Υγείας ή αλλιώς Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας είναι σημαντική αν πρόκειται να ταξιδέψεις στο εξωτερικό! Είναι δωρεάν κάρτα, η οποία προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία και επείγοντα περιστατικά κατά την προσωρινή σου διαμονή σε ευρωπαϊκές χώρες. Μπορείς να την εκδώσεις γρήγορα και άμεσα, έχοντας πολλά πλεονεκτήματα!
#1 Ποια είναι η διαδικασία έκδοσης Ευρωπαϊκής Κάρτας Υγείας;
Μπορείς να εκδώσεις την κάρτα είτε στο ΚΕΠ (Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη) είτε ηλεκτρονικά, ακολουθώντας τα εξής βήματα:
- Μπες στην υπηρεσία “Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας” μέσω του gov.gr
- Επιλέγεις το κουμπί “Είσοδος στην υπηρεσία”
- Συνδέεσε με τους κωδικούς Taxisnet
- Επιλέγεις “Νέα” (+)
- Συμπληρώνεις τα απαιτούμενα στοιχεία
- Κάνεις κλικ στην “Υποβολή”
Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησής σου, θα λάβεις μέσω email το Πιστοποιητικό Προσωρινής Αντικατάστασης (ΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ), το οποίο μπορείς να το εκυπώσεις προσωρινά, μέχρι να λάβεις ταχυδρομικώς την κάρτα. Συνήθως, η κάρτα αποστέλλεται σε 5 με 10 εργάσιμες μέρες.
💡 Σημαντική σημείωση: Για την ηλεκτρονική αίτηση, σίγουρα θα χρειαστείς ασφαλιστική ικανότητα και τους προσωπικούς σου κωδικούς του Taxisnet.
#2 Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της;
Με την δωρεάν έκδοση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Υγείας, κερδίζεις πολλά πλεονεκτήματα για την προσωρινή σου διαμονή στο εξωτερικό, δηλαδή:
- Πρόσβαση σε ιατρικώς αναγκαία δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατά την προσωρινή διαμονή σε οποιαδήποτε από τις 27 χώρες της ΕΕ, καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις και με το ίδιο κόστος (δωρεάν σε ορισμένες χώρες) που ισχύουν για τους ασφαλισμένους στη συγκεκριμένη χώρα.
- Στις καλυπτόμενες παροχές περιλαμβάνονται χρόνιες ή προϋπάρχουσες ασθένειες και καλύψεις εγκυμοσύνης και τοκετού.
#3 Τί δεν καλύπτει η κάρτα;
Η κάρτα δεν καλύπτει:
- την ταξιδιωτική ασφάλιση, δηλαδή δεν καλύπτει ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, έξοδα αγοράς αεροπορικού εισιτηρίου για επιστροφή στην χώρα σου και έξοδα σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής περιουσιακών στοιχείων σου.
- τα έξοδα ιδιωτικής ιατρικής περίθαλψης σε άλλη χώρα.
- ίσως όλο το κόστος των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, γιατί σε κάθε χώρα είναι διαφορετικό, επομένως η κάρτα δεν εγγυάται δωρεάν υπηρεσίες.
#4 Τί στοιχεία αναγράφονται στην Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας;
- Ονοματεπώνυμου κατόχου
- Αριθμός ταυτότητας
- Ημερομηνία γέννησης
- Αριθμός κάρτας
- Ημερομηνία λήξης
- Κωδικός ISO του Κράτους Μέλους
- Αριθμός Μητρώου του κατόχου
- Κωδικός αριθμός του Αρμόδιου Φορέα και η επωνυμία του
#5 Μέχρι πότε ισχύει η κάρτα;
Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας διαρκεί για 1 χρόνο από την ημερομηνία έκδοσης.
#6 Ποιοι είναι οι δικαιούχοι;
Οι δικαιούχοι είναι όσοι έχουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα, δηλαδή οι ταξιδιώτες και οι φοιτητές.
Επίσης, μπορείς να εκδώσεις την ΕΚΑΑ με τον ίδιο τρόπο και για τα παιδιά σου (προστατευόμενα μέλη). Η μόνη διαφορά είναι πως θα συμπληρώσεις την νέα αίτηση στο πεδίο “Προσδιορίστε τον δικαιοδόχο” και θα επιλέξεις “Έμμεσα ασφαλισμένος” , συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμο και το ΑΜΚΑ του παιδιού σου.